Ce este ghidul chirurgical și cum se folosește? – Clinicile stomatologice DentNow

Ce este ghidul chirurgical și cum se folosește?

Un ghid chirurgical stomatologic este un instrument esențial utilizat în stomatologie pentru a ghida precis și în mod sigur intervențiile chirurgicale orale. Acesta implică un plan detaliat și personalizat pentru fiecare pacient, care indică chirurgului stomatolog pașii necesari pentru a obține rezultatele dorite în timpul intervenției chirurgicale.

Un ghid chirurgical stomatologic este creat în urma unui proces complex de planificare și utilizarea tehnologiei avansate, cum ar fi imagistica CT sau radiografiile tridimensionale, care permit obținerea unei imagini detaliate a structurilor dentare și osoase. Pe baza acestor imagini și a diagnosticului individual al pacientului, ghidul chirurgical este conceput în mod personalizat pentru a se potrivi anatomiei și necesităților specifice ale fiecărui caz.

Acest ghid chirurgical este de obicei realizat prin tehnologie computerizată avansată (CAD-CAM) și este fabricat cu ajutorul imprimantelor 3D. Este fabricat dintr-un material biocompatibil, precum rășina acrilică sau titanul, care este sterilizat înainte de utilizare.

Utilizarea ghidului chirurgical stomatologic este o abordare precisă și minim invazivă în stomatologie. Ghidul este fixat pe dintele sau pe maxilarul pacientului în timpul intervenției chirurgicale și oferă chirurgului stomatolog informații precise și direcții clare în timpul procedurii.

Prin intermediul ghidului chirurgical, chirurgul stomatolog poate efectua cu precizie și siguranță proceduri precum inserarea implanturilor dentare, extracții dentare complexe, grefe osoase sau corectarea formei osoase. Ghidul asigură poziționarea exactă a instrumentelor și implantelor în concordanță cu planificarea pre-operatorie, minimizând riscul de eroare și creând rezultate mai precise și predictibile.

Utilizarea ghidului chirurgical stomatologic oferă multiple avantaje, inclusiv reducerea duratei intervenției chirurgicale, minimizarea disconfortului și a inflamației postoperatorii, precum și o recuperare mai rapidă pentru pacient. De asemenea, ajută la protejarea structurilor anatomice delicate, precum nervii și sinusurile, asigurând astfel siguranța pacientului în timpul intervenției chirurgicale.

În concluzie, un ghid chirurgical stomatologic este un instrument inovator și esențial în stomatologie, care permite planificarea precisă și executarea sigură a intervențiilor chirurgicale orale. Utilizarea acestuia aduce beneficii semnificative atât pentru pacienți, cât și pentru chirurgii stomatologi, asigurând rezultate de succes și o recuperare mai rapidă.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.