Ce sunt aparatele dentare mobile și cui i se adresează? – Clinicile stomatologice DentNow

Ce sunt aparatele dentare mobile și cui i se adresează?

Aparatele dentare mobile sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta alinierea dinților, mai ales la pacienții de vârste fragede. Ele sunt fabricate dintr-un material plastic sau acrilic și sunt prevăzute cu fire de sârmă sau arcuri care aplică presiune asupra dinților pentru a-i ghida în poziția corectă. Aceste aparate sunt diferite de cele fixe, deoarece pot fi îndepărtate și reintroduse în gură după fiecare perioadă de purtare. În acest articol, vom discuta avantajele și dezavantajele utilizării aparatelor dentare mobile, precum și modalitățile de îngrijire a acestora.


Un avantaj al aparatelor dentare mobile este faptul că acestea sunt mai ușoare și mai confortabile decât cele fixe. Ele pot fi îndepărtate în timpul mesei și a igienei dentare, permițând o curățare mai eficientă a dinților și a aparatului în sine. De asemenea, aparatul mobil poate fi îndepărtat și în timpul unor activități fizice sau a sporturilor care pot afecta dinții.


Totuși, există și dezavantaje ale utilizării aparatelor dentare mobile. Acestea nu sunt la fel de eficiente ca cele fixe și pot necesita mai mult timp pentru a obține rezultatele dorite. De asemenea, este important să fie respectate regulile de purtare, pentru a obține rezultatele dorite. Dacă aparatul nu este purtat conform instrucțiunilor medicului ortodont, progresul poate fi încetinit sau chiar nul. De asemenea, există riscul de a pierde aparatul sau de a-l deteriora în timpul purtării.


Îngrijirea adecvată a aparatelor dentare mobile este esențială pentru menținerea sănătății dentare și pentru a preveni deteriorarea aparatului. Acesta trebuie să fie curățat după fiecare masă cu o periuță de dinți și apă caldă cu săpun. De asemenea, aparatul trebuie să fie ținut într-un mediu curat și uscat, pentru a preveni apariția bacteriilor și a mirosului neplăcut. Este important să evitați alimentele tari, lipicioase sau care pot deteriora aparatul.


În concluzie, aparatele dentare mobile sunt o opțiune convenabilă pentru cei care caută o soluție temporară pentru problemele de aliniere a dinților. Acestea sunt mai confortabile decât cele fixe și permit o curățare mai eficientă a dinților și a aparatului în sine. Cu toate acestea, utilizarea lor poate fi mai puțin eficientă și necesită respectarea regulilor stricte de purtare și de îngrijire. Înainte de a alege un aparat dentar mobil, este important să discutați cu medicul ortodont și să evaluați statusul dentar.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.