IMPLICAȚIILE CLINICE ALE UNEI DIASTEME (STRUNGĂREAȚA) – Clinicile stomatologice DentNow

IMPLICAȚIILE CLINICE ALE UNEI DIASTEME (STRUNGĂREAȚA)

Strugăreața sau diastema reprezintă un spațiu sau o distanță vizibilă între doi dinți, în mod obișnuit între cei doi dinți centrali superiori (incisivii centrali). Această condiție poate varia în dimensiune și poate fi observată mai frecvent între incisivii centrali superiori, dar și între alți dinți, în acest caz numindu-se treme.

Implicațiile clinice ale strugăreței pot varia, iar decizia de a corecta sau nu diastema poate depinde de mai mulți factori. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

  1. Aspect estetic: Strugăreața poate fi considerată de unii o caracteristică estetică atractivă, iar unele persoane pot să nu aibă o problemă cu aceasta. Totuși, în anumite culturi sau în funcție de preferințele individuale, poate exista dorința de a corecta diastema din motive estetice.
  2. Probleme de vorbire: În cazuri rare, diastema poate afecta modul în care o persoană pronunță anumite sunete. În astfel de cazuri, poate fi luată în considerare corectarea diastemei.
  3. Igienă orală: Un spațiu mare între dinți poate face mai dificilă igiena orală corespunzătoare. Particulele alimentare pot fi mai dificil de curățat, ceea ce poate crește riscul de carii și probleme ale gingiilor.
  4. Probleme funcționale: În unele cazuri, strugăreața poate afecta funcționalitatea și alinierea corectă a dinților, ceea ce poate conduce la probleme ocluzale.
  5. Dezvoltare osoasă: În unele cazuri, diastema poate fi rezultatul unui dezechilibru în dezvoltarea osoasă a maxilarului și a mandibulei.

Există mai multe opțiuni pentru corectarea strugăreței, inclusiv tratament ortodontic, folosirea de fațete dentare sau intervenții chirurgicale, în funcție de cauza și severitatea diastemei.

În concluzie, dacă o strugăreță are implicații estetice, funcționale sau de sănătate orală, se poate lua în considerare corectarea acesteia. Este important să discutați cu un medic dentist sau ortodont pentru a evalua opțiunile și pentru a decide cea mai bună abordare în funcție de nevoile individuale ale pacientului.

Apelați la 0720.509.802 pentru a face o programare sau puteți accesa site-ul nostru www.dentnow.ro pentru a descoperi cât mai multe despre domeniul stomatologic.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.