MECANISMELE PRIN CARE ACȚIONEAZĂ APARATUL DENTAR: – Clinicile stomatologice DentNow

MECANISMELE PRIN CARE ACȚIONEAZĂ APARATUL DENTAR:

Aparatele dentare, cunoscute și sub numele de aparate ortodontice, funcționează pentru a corecta alinierea și poziția dinților. Ele utilizează diverse mecanisme și forțe pentru a realiza aceste modificări. Iată principalele mecanisme prin care acționează aparatele dentare asupra dinților:

  1. Forța mecanică: Aparatele dentare aplică o forță mecanică constantă sau intermitentă asupra dinților. Această forță este direcționată în mod specific pentru a muta dinții în direcția dorită. De obicei, acest lucru se realizează cu ajutorul unor brackets montați pe dinți și a unor arcuri sau fire (arcade ortodontice) care exercită presiune asupra dinților.
  2. Remodelarea osului: O parte importantă a procesului ortodontic implică remodelarea osului care susține dinții. Forța aplicată asupra dinților determină resorbția osului de la o parte și depunerea acestuia de la cealaltă parte a rădăcinii dintelui, ceea ce permite dinților să se mute în poziții corecte.
  3. Creșterea și dezvoltarea oaselor maxilare: Aparatele dentare sunt adesea utilizate la copii și adolescenți, deoarece oasele maxilare sunt încă în dezvoltare. În acest caz, aparatele dentare pot influența modul în care oasele cresc și se dezvoltă, ajutând la corectarea problemelor de aliniere și poziție.
  4. Rotirea, înclinarea și îndreptarea dinților: Aparatele dentare pot fi utilizate pentru a roti dinții pentru a-i alinia corect sau pentru a corecta înclinarea sau îndreptați dinții în poziții mai adecvate. Aceasta se realizează prin aplicarea unor forțe controlate asupra dinților.
  5. Spațiere și închiderea spațiilor interdentare: Aparatele dentare pot fi utilizate pentru a închide spațiile între dinți sau pentru a crea spațiu între dinți prea strânși.
  6. Controlul mușchilor faciali: În unele cazuri, aparatele dentare pot fi utilizate pentru a ajuta la corectarea problemelor legate de funcția mușchilor faciali, cum ar fi problemele de vorbire sau înghițire.
  7. Stimularea creșterii osoase: În unele cazuri, aparatele ortodontice pot stimula creșterea osoasă în zonele ce urmează a fi implantate.

Este important de menționat că tratamentul cu aparate dentare necesită o atenție și supraveghere constantă din partea unui medic ortodont. Durata și tipul de tratament variază în funcție de fiecare pacient și de nevoile sale specifice.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.