Articole utile

IMPLICAȚIILE CLINICE ALE UNEI DIASTEME (STRUNGĂREAȚA)

Strugăreața sau diastema reprezintă spațiul între doi dinți, în mod obișnuit între cei doi incisivi centrali superiori.
Implicațiile clinice ale strugăreței pot varia, iar decizia de a corecta sau nu diastema poate depinde de mai mulți factori.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

PRIMA VIZITĂ LA STOMATOLOG. CÂND ȘI
DE CE?

Prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în primele 6 luni de viață ale copilului sau în momentul în care apar primii dințișori, conform recomandărilor Asociației Dentare Americane (ADA) și Asociației Dentare Americane de Pediatrie (AAPD). Aceasta oferă oportunitatea pentru medicul dentist să discute cu părinții despre îngrijirea dentară a copilului și să identifice eventualele probleme sau riscuri timpurii.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

CUM PROCEDĂM ÎN CAZUL PIERDERII UNUI DINTE ÎN URMA UNUI TRAUMATISM?

Pierderea unui dinte în urma unui traumatism, numită și avulsia dentară, se referă la pierderea completă a unui dinte din alveolă, adică smalțul și rădăcina sunt separate complet de os. Dacă ai suferit o avulsie dentară, este important să acționezi rapid și să iei măsuri imediate pentru a crește șansele de a salva dinte și a preveni complicațiile.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

DURATA DE VIAȚĂ A UNUI IMPLANT

Durata de viață a unui implant dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, iar estimarea exactă poate fi dificilă, deoarece fiecare pacient și situație sunt unice. Cu toate acestea, implanturile dentare pot să dureze mulți ani, chiar pe tot parcursul vieții, cu îngrijire adecvată și urmarea recomandărilor medicului dentist.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

RISCURI ALE INSERĂRII IMPLANTULUI DENTAR

Deși implanturile dentare sunt considerate, în general, proceduri sigure și de succes, există unele riscuri și complicații asociate inserării acestora. 
Iată câteva dintre riscurile posibile ale inserării implantului dentar: infecții. eșec de osteointegrare, durere și disconfort, sângerare, reacții alergice.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

AVANTAJELE IMPLANTURILOR DENTARE

Implanturile dentare reprezintă o opțiune populară și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă. Acestea oferă numeroase avantaje, printre care aspect estetic îmbunătățit, durabilitate și rezistență, funcționalitate îmbunătățită, confort sporit.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

SIGILAREA DINȚILOR TEMPORARI (DE LAPTE)

Sigilarea dinților temporari este o procedură stomatologică care implică aplicarea unui strat subțire de material sigilant pe suprafata ocluzală a dinților temporari (dinți de lapte) pentru a preveni cariile dentare în șanțuri și fosete. Această procedură are indicații și avantaje specifice.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

EFECTELE TARTRULUI ASUPRA ȚESUTURILOR SUBGINGIVALE

Tartrul dentar apare atunci când placa dentară nu este îndepărtată corespunzător prin periaj și utilizarea aței dentare. Efectele tartrului dentar asupra țesuturilor subgingivale (sub gingie) pot fi semnificative și pot include gingivită, parodontită ori alte afecțiuni asociate prezenței tartrului subgingival.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

CÂT DE GRAVĂ ESTE RUPEREA ACULUI PE CANAL?

Ruperea acului pe canal în stomatologie este o situație neplăcută, dar nu întotdeauna este o problemă gravă. În general, dacă fragmentul acului este mic și nu provoacă simptome sau probleme, este posibil să nu fie necesară intervenție.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

METODE DE FIXARE ALE PROTEZELOR TOTALE

Protezele totale sunt dispozitive protetice utilizate pentru înlocuirea tuturor dinților dintr-o arcadă dentară. Aceste proteze trebuie să fie fixate în gură pentru a permite vorbirea, mestecarea și pentru a le menține în poziție. Alegerea metodei de fixare a protezei dentare depinde de factori precum starea de sănătate a pacientului, bugetul disponibil, preferințele personale și recomandările dentarului sau ale specialistului în implantologie orală.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

TIPURI DE OCLUZIE DENTARĂ

Ocluzia dentară se referă la modul în care dinții superiori și inferiori se potrivesc atunci când închideți gura. Fiecare persoană poate avea o ocluzie dentară unică, iar tipul de ocluzie poate influența funcționalitatea și starea generală a cavității bucale.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

DE CE NU TREBUIE SĂ AMÂNI INSERAREA IMPLANTURILOR

Amânarea inserării implanturilor dentare poate duce la deteriorarea sănătății bucale, la pierderea funcționalității și a aspectului natural al zâmbetului și poate necesita tratamente mai complexe și costisitoare în viitor.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

URMĂRILE EXTRACȚIEI DENTARE ASUPRA ȚESUTURILOR ÎNVECINATE

Extracția dentară este un procedeu chirurgical în care un dinte este îndepărtat din maxilar sau mandibulă. Această procedură poate avea urmări asupra țesuturilor învecinate.
Este esențial să urmați cu strictețe instrucțiunile și sfaturile oferite de dentistul dumneavoastră pentru a asigura o recuperare sănătoasă și fără complicații.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

MECANISMELE PRIN CARE ACȚIONEAZĂ APARATUL DENTAR

Aparatele dentare, cunoscute și sub numele de aparate ortodontice, funcționează pentru a corecta alinierea și poziția dinților. Ele utilizează diverse mecanisme și forțe pentru a realiza aceste modificări.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

TIPURI DE COROANE DENTARE

Există mai multe tipuri de coroane dentare, iar alegerea potrivită depinde de starea dintelui și necesitățile individuale ale pacientului. Iată câteva tipuri de coroane dentare: metalică, metalo-ceramică, ceramică, zirconiu, din rășini compozite.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

MODALITĂȚI DE ALBIRE DENTARĂ

Produsele de albit dinții pentru acasă sunt eficiente, de regulă, pentru o perioadă scurtă de timp și pot afecta smalțul dinților fără instrucțiuni de folosire acordate de către medicul stomatolog. Albirea dentară cea mai sigură și eficientă este cea făcută în cabinetul stomatologic.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

PAȘII URMAȚI ÎN FOLOSIREA GHIDULUI CHIRURGICAL

Utilizarea ghidului chirurgical stomatologic oferă multiple avantaje, inclusiv reducerea duratei intervenției chirurgicale, minimizarea disconfortului și a inflamației postoperatorii, precum și o recuperare mai rapidă pentru pacient. De asemenea, ajută la protejarea structurilor anatomice delicate, precum nervii și sinusurile, asigurând astfel siguranța pacientului în timpul intervenției chirurgicale.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

CE ESTE GHIDUL CHIRURGICAL ȘI CUM SE FOLOSEȘTE?

Utilizarea ghidului chirurgical stomatologic oferă multiple avantaje, inclusiv reducerea duratei intervenției chirurgicale, minimizarea disconfortului și a inflamației postoperatorii, precum și o recuperare mai rapidă pentru pacient. De asemenea, ajută la protejarea structurilor anatomice delicate, precum nervii și sinusurile, asigurând astfel siguranța pacientului în timpul intervenției chirurgicale.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

MOTIVELE APARIȚIEI HALENEI FETIDE

Halena fetidă, cunoscută și sub numele de respirație urât mirositoare, poate fi o sursă de disconfort și rușine pentru cei care o experimentează. Există mai multe cauze posibile ale apariției halenei fetide, care pot varia de la obiceiuri zilnice până la probleme de sănătate mai serioase.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

TIPURI DE APARATE DENTARE

Aparate dentare metalice tradiționale: Aparatele dentare metalice sunt cel mai cunoscut și tradițional tip de aparat dentar utilizat în ortodonție. Acestea constau în bretele din oțel inoxidabil, care sunt fixate pe dinți cu ajutorul unor benzi adezive sau adezivi speciali. 
Un alt tip îl reprezintă aparatele dentare invizibile care constă într-o serie de aliniatoare transparente, fabricate din material plastic medical de înaltă calitate ce conferă aspectul natural al dinților.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

PERIUȚA DE DINȚI ELECTRICĂ VS. MANUALĂ

Când există o boală parodontală, nu trebuie utilizată periuța electrică până când problema nu a fost rezolvată, deoarece forța de acțiune a capului poate determina retragerea gingiei.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

ALIMENTE CARE PROTEJEAZĂ DINȚII

La fel cum exista alimente pe care ar trebui sa le evităm, întâlnim și alimente care se recomandă a fi consumate pentru sănătatea orală.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

BOALA PARODONTALĂ

Boala parodontală este o patologie cronică ce include focare cu simptome minime și poate duce la pierderea suportului pentru dinți, adică la distrugerea gingiilor și a osului care susțin dinții.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

PREVENIREA SÂNGERĂRILOR GINGIVALE

Motivul principal al sângerărilor gingivale este reprezentat de placa bacteriana formată la nivelul gingiilor ce produce inflamația acestora, afecțiune numită gingivită.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

FORMAREA CARIEI DENTARE

O expunere prelungită a dinților la acizii generati va determina pierderea mineralelor, dizolvarea smaltului si, in timp, prezenta unor pete albe opace datorate decalcificarii – pata albă cretoasă.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

SUBSTANȚELE CARE ACȚIONEAZĂ ASUPRA DINȚILOR ATUNCI CÂND SE FACE ALBIREA ÎN CABINETUL STOMATOLOGIC

Perioxidul de carbamidă sau peroxidul de hidrogen sunt cele două substanțe principale utilizate în albirea dinților în cabinetul stomatologic. Aceste substanțe sunt folosite sub formă de gel și aplicate pe suprafața dinților. În timpul procesului de albire, substanțele acționează asupra smalțului și dentinei, îndepărtând petele și decolorările.

CITEȘTE MAI MULT

LA CE TREBUIE SĂ AM GRIJĂ DUPĂ CE MI-AM PUS UN APARAT FIX?

După ce ți-ai pus un aparat dentar fix, este important să urmezi un program riguros de igienă orală, pentru a preveni infecțiile și pentru a menține sănătatea dinților și gingiilor tale. Apasă butonul de mai jos și află câteva sfaturi importante despre îngrijirea danturii tale!

CITEȘTE MAI MULT

CE SUNT APARATELE DENTARE MOBILE ȘI CUI I SE ADRESEAZĂ?

Aparatele dentare mobile sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta alinierea dinților, mai ales la pacienții de vârste fragede. Acestea sunt mai confortabile decât cele fixe și permit o curățare mai eficientă a dinților și a aparatului în sine.

CITEȘTE MAI MULT

CE TREBUIE SĂ FAC DUPĂ O ALBIRE DENTARĂ?

În primele 24-48 de ore de după o albire dentară, este important să eviți consumul de alimente și băuturi care pot păta dinții. Acest lucru include cafeaua, ceaiul negru, vinul roșu și alte produse care conțin coloranți puternici. De asemenea, ar trebui să eviți fumatul, deoarece tutunul poate provoca pete pe dinți și poate compromite efectele albirii dentare.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

DE CE SE RUP BRACKEȚII APARATELOR DENTARE?

Una dintre cauzele comune pentru care se rup brackeții este alimentația. Alimentele dure, cum ar fi merele, carnea sau nucile, pot pune presiune asupra aparatului dentar și pot duce la ruperea brackeților. De asemenea, alimentele lipicioase sau gumă de mestecat pot fi dificil de curățat de pe aparatul dentar și pot deteriora brackeții.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

ALBIRE DENTARĂ vs FAȚETE DENTARE

Albirea dentară este o procedură non-invazivă, care nu implică îndepărtarea niciunei porțiuni din smalțul natural al dinților. Pe de altă parte, fațetele dentare sunt un tratament invaziv, care necesită îndepărtarea unei porțiuni din smalțul natural al dinților pentru a se asigura o aderență perfectă a fațetelor.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

DE CE APAR PETELE PE DINȚI? 

Una dintre cauzele comune ale petelor pe dinți este alimentația. Alimentele și băuturile care conțin coloranți puternici, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu sau suc de fructe pot colora smalțul dinților în timp. Fumatul este o altă cauză comună a petelor pe dinți. Nicotina și gudronul din țigări pot colora dinții în galben sau maro, iar fumul de țigară poate lăsa pete pe dinți.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

DE CE TREBUIE SĂ PORT MULT TIMP UN APARAT ORTODONTIC?

Un aparat ortodontic trebuie purtat timp îndelungat pentru a corecta poziția dinților și a maxilarelor, prevenind probleme dentare precum cariile și boala parodontală. De asemenea, ajută la  stabilizarea ocluziei și îmbunătățirea aspectului zâmbetului.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ NU PORT APARAT DENTAR?

Ocluzia necorespunzătoare poate afecta vorbirea și mestecarea alimentelor. Este important să purtați aparatul dentar conform recomandărilor medicului dentist pentru a menține o sănătate dentară bună.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL
×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.