Cum funcționează aparatul orto? – Clinicile stomatologice DentNow

Cum funcționează aparatul orto?

Aparatele dentare, cunoscute și sub numele de aparate ortodontice, sunt dispozitive utilizate în ortodonție pentru a corecta poziția dinților și a alinia maxilarele. Ele acționează în principal prin aplicarea unei presiuni constante și controlate asupra dinților și a oaselor maxilare, pentru a modifica poziția acestora pe parcursul unei perioade de timp.

Iată cum acționează aparatele dentare:

Brackeții: Brackeții sunt bucșe mici din metal, ceramică sau plastic care sunt lipite pe suprafața dinților cu ajutorul unui adeziv special. Aceste brackeți servesc ca ancorări pentru firele ortodontice și permit ortodontistului să aplice presiune asupra dinților pentru a-i deplasa treptat în poziția dorită.

Firele ortodontice: Firele ortodontice sunt fire subțiri din metal sau aliaje speciale care sunt trecute prin brackeții montați pe dinți. Ele exercită presiune asupra brackeților și, prin urmare, asupra dinților, pentru a-i deplasa treptat în poziția corectă. Firele ortodontice pot fi ajustate periodic de către ortodontist pentru a controla direcția și intensitatea presiunii exercitate asupra dinților.

Arcurile ortodontice: Arcurile ortodontice sunt utilizate în combinație cu firele ortodontice și ajută la alinierea dinților într-o anumită direcție. Ele pot fi utilizate pentru a aplica presiune asupra dinților într-o anumită direcție sau pentru a rota dinții în poziția corectă.

Accesorii ortodontice: În unele cazuri, aparatele dentare pot fi echipate cu accesorii suplimentare (cum ar fi elasticul intermaxilar) care se întind între brackeții din maxilarul superior și cel inferior pentru a corecta ocluzia, sau diferite aparate ortopedice pentru a ajusta poziția maxilarelor.

Prin aplicarea presiunii constante și controlate asupra dinților și maxilarelor, aparatele dentare acționează pentru a deplasa dinții în poziția corectă într-un mod treptat și controlat. Durata tratamentului ortodontic variază în funcție de gravitatea malocluziei și de răspunsul individual al pacientului la tratament, dar de obicei poate dura câțiva luni până la câțiva ani. Este important să se respecte indicațiile ortodontistului și să se efectueze vizite regulate de control pentru a asigura succesul tratamentului ortodontic.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.