METODE DE FIXARE ALE PROTEZELOR TOTALE: – Clinicile stomatologice DentNow

METODE DE FIXARE ALE PROTEZELOR TOTALE:

Protezele totale sunt dispozitive protetice utilizate pentru înlocuirea tuturor dinților dintr-o arcadă dentară. Aceste proteze trebuie să fie fixate în gură pentru a permite vorbirea, mestecarea și pentru a le menține în poziție. Există mai multe metode de fixare a protezelor totale, iar alegerea depinde de preferințele pacientului și de situația specifică. Iată câteva dintre metodele comune de fixare a protezelor totale:

  1. Proteze dentare fixate cu ajutorul gravitației: Aceasta este cea mai obișnuită metodă de fixare a protezelor totale superioare. Proteza este realizată astfel încât să se potrivească în mod sigur pe palat și să fie ținută în loc de forța gravitațională. Adesea, o peliculă subțire de salivă ajută la menținerea protezei pe palat.
  2. Proteze dentare inferioare: Pentru protezele totale inferioare, aderența la mucoasa gingivală și ocluzală joacă un rol crucial în menținerea protezei în loc. Aceste proteze sunt proiectate pentru a se potrivi cât mai bine pe mucoasa gingivală pentru a evita mișcarea excesivă.
  3. Utilizarea pastei adezive: Pasta adezivă pentru proteze poate fi aplicată pe suprafața protezei înainte de inserarea acesteia în gură. Pasta adezivă ajută la creșterea aderenței protezei și la menținerea sa în poziție. Este important să se folosească o cantitate adecvată de pastă, conform instrucțiunilor producătorului, pentru a evita scurgerile.
  4. Bară de ancorare (bară de susținere): Unele proteze complete superioare pot fi ancorate cu ajutorul unei bare de susținere. Aceasta este o bară subțire sau arc care este atașată la proteza dentară și se fixează pe implanturile dentare inserate în maxilar. Această opțiune oferă o mai mare stabilitate și menține proteza în loc.
  5. Implanturi dentare: O opțiune avansată pentru fixarea protezelor totale este utilizarea implanturilor dentare. Implanturile dentare sunt inserate în osul maxilar sau mandibular și servesc drept ancorare pentru proteze. Aceasta oferă o stabilitate și o fixare excelentă, permițând purtătorului să mestece și să vorbească cu mai multă încredere și confort.
  6. Sisteme magnetice: Unele proteze totale sunt echipate cu sisteme magnetice. Magnetul din proteza dentară se potrivește cu un alt magnet fixat pe mucoasa gingivală sau pe implanturile dentare. Aceste sisteme pot oferi o fixare sigură și pot facilita îndepărtarea protezei pentru curățare și întreținere.

Alegerea metodei de fixare a protezei dentare depinde de factori precum starea de sănătate a pacientului, bugetul disponibil, preferințele personale și recomandările dentarului sau ale specialistului în implantologie orală. Este important să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății orale pentru a determina cea mai potrivită opțiune pentru nevoile dumneavoastră individuale.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.