Periuța de dinți manuală vs. electrică – Clinicile stomatologice DentNow

Periuța de dinți manuală vs. electrică

În acest articol dorim să prezentăm avantajele periuței de dinți manuale și a celei electrice, dar și factorii care trebuie luați în considerare la utilizarea acestora. Astfel, puteți să vă orientați mai bine către utilizarea unei periuțe manuale sau electrice după citirea articolului.

Diverse studii clinice au arătat că periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii și că sunt potrivite în special pentru persoanele în vârstă sau cu dizabilități. De asemenea, sunt mai eficiente în cazuri de pacienți cu probleme dentare grave. Dar și periuța manuală prezintă multiple avantaje ce vor fi prezentate mai jos. 

Până la urmă, totul depinde de tehnică și de metoda în care o utilizăm.

Periuța de dinți electrică:

Avantajele periuței de dinți electrice:

 • Viteza de rotație a capului face curățarea dentară completă în mai puțin timp decât în ​​cazul manualului.
 • Nu este necesar să apăsați tare pentru a îndepărta placa bacteriană.
 • Confort mai mare.
 • Îi face mai ușor pentru copii să respecte obligația de a se spăla pe dinți, deoarece ei consideră că este distractiv și acest lucru îi motivează să facă acest lucru.

Factori de luat în considerare dacă folosiți periuțe de dinți electrice:

 • Capetele trebuie schimbate la fiecare trei luni (la fel ca si la peria manuala) pentru ca acestea sa își mențină eficiența.
 • Cele mai recomandate sunt cele care au buton de oprire și cronometru (cel din urmă avertizează când este necesară schimbarea într-un alt cadran al dinților).
 • Când există o boală parodontală, nu trebuie utilizată periuța electrică până când problema nu a fost rezolvată, deoarece forța de acțiune a capului poate determina retragerea gingiei.

Periuța de dinți manuală

Periuța manuală este folosită de mulți ani și are rezultate excelente în îndepărtarea, susținute de numeroase studii și experiența profesioniștilor din domeniul stomatologic.

 • Periuța manuală este mai ieftină și accesibilă pentru toată lumea.
 • Ușor de transportat deoarece este mai ușoară și compactă decât o periuță de dinți electrică.
 • Mai puțină presiune aplicată asupra dinților și gingiilor. Putem observa cu ușurință cât de multă forță exercită asupra dinților și gingiilor, avem controlul presiunii.

De ținut cont utilizarea periuței manuale:

 • Periuța manuală este la fel de eficientă precum cea electrică dacă este folosită corect – mișcarea de măturare.
 • Este recomandată o periuță de dinți moale (soft), mai ales în cazul în care ai gingiile sensibile – sângerează sau provoacă dureri.
 • Timpul de periaj trebuie să fie mai mare decât la periuța electrică, de aproximativ 3 minute (la periuța electrică se recomandă 2 minute).

Și pentru copii… Periuță de dinți manuală sau electrică?

În general, este recomandabil să folosiți periuțe manuale pentru a spăla dinții copiilor mici și periajul să fie efectuat de către părinți până la vârsta de 3 ani.

De la vârsta de 3 ani, copilului i se poate oferi o oarecare independență să se spele singur pe dinți.

Este o modalitate bună de a dobândi acest obicei.

Odată ce împlinesc 6 ani, este un moment bun să începeți să vă gândiți la utilizarea unei periuțe de dinți electrice, dacă doriți.

Dacă te hotărăști să optezi pentru ea, este foarte important să explici cum să o faci, astfel încât să se spele corect pe dinți.

Acum că știi vânzările de periute manuale și electrice, trebuie menționat că, deși fiecare își oferă avantajele sale, decizia finală va depinde de obiceiurile fiecărei persoane și de recomandările medicului stomatolog.

Ai destule motive sa alegi atat una cat si alta, dar pana la urma decizia iti apartine și preferințele pe care le ai.

Deoarece până la urmă tu ești cel care îl vei folosi zilnic.

În general, medicii stomatologi recomandă să cumpărați peria care vă place cel mai mult ori de câte ori o utilizați.

Nu ești încă sigur/ă ce periuță să folosești? Sună un specialist pentru a discuta mai multe AICI.

×

 

Salut!

Dr. Gabi Toma aici, cu ce te pot ajuta?

× Ne poți scrie direct pe WhatsApp.